pic2
 
Champion Tenis Club
 

LECȚII DE TENIS

Episodul 1

CE FACI CÂND ADVERSARUL TE JOACĂ PE REVER (BACKHAND)?

Primul element de tactică pe care jucatorii îl aplică este "joacă-ți adversarul pe backhand".
Pentru majoritatea jucătorilor backhandul este de obicei mai slab. Iar cum tendința este ca tu să îți joci adversarul pe backhand, același lucru poate face și el.
Acum se naște întrebarea: "ce fac în situația asta?"
 
Primul răspuns ar fi: "întărește-ți backhand-ul la antrenament!". Dar până atunci să vedem ce putem face să "diminuăm" dezavantajul creat.
În primul rând, când simți că adversarul te joacă pe partea slabă, primul instinct este să-i demonstrezi că poți mai mult și atunci încerci execuții peste puterile tale.

Rezultatul este nu tocmai plăcut. Deci joacă exact atât de puternic sau sigur cât poți tu. Nu încerca mai mult decât poți face.
Practic, pune mingea în teren în primul rând, și dă-i și lui "șansa" să greșească. De obicei, când adversarul îți vede partea slabă, are tendința să te atace decisiv și să forțeze, iar atunci și posibilitatea de a greși crește.
Dacă vezi că scorul se scurge în defavoarea ta și adversarul continuă să te joace pe backhand,

  • prima regulă este: nu te panica și nu gândi: "fă ceva urgent". Problema este că ai limitate opțiunile de "a face ceva urgent" pe backhand și atunci încerci lovituri disperate care se duc out sau în fileu. Ceea ce trebuie să faci în primul rând este să returnezi mingea în teren, peste fileu, și să îți lași și adversarul să greșească.
  • a doua regulă este să renunți la poziția centrala de pe linia de fund și să te așezi mai aproape de partea stângă a terenului (pentru dreptaci). Adversarul va încerca să joace tot pe stânga numai că va încerca lovituri tot mai aproape de linie și îi vor crește și șansele de a greși. În acest caz, terenul pe partea dreaptă rămâne descoperit, deci pregătește-te să alergi.
  • a treia regulă este să încerci să te "ferești" cât poți de backhand dar numai la mingile care îți pemit asta. Nu fă din asta un obicei permanent.
  • a patra regulă este să încerci să te duci la fileu. Încearca să pregatești bine atacul și să avansezi la fileu. Va fi rândul adversarului să încerce lovituri riscante.
  • a cincea regulă este să încerci să plasezi bine mingea la retur creându-ți astfel avantajul controlării jocului. Poți încerca în continuare un joc combinativ, alternând slice-uri cu mingi înalte sau puternice.
  • Iar dacă totuși nimic nu funcționează cum ți-ai dorit, a șasea regulă este să joci cu mingi înalte, foarte înalte, și să-ți ții adversarul mult în spatele liniei de fund. Deci răbdare, mișcare multă și concentrare.

Iar la final ai grijă să-ți amintești la antrenament că o parte slabă poate fi îmbunătățită numai prin multe ore de repetări.

Succes
de Adrian MileaArticol publicat si pe www.invatatenis.ro.


citește și
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR CARE ÎȚI RETURNEAZĂ TOATE MINGILE?
CUM SĂ JOCI IMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR DE FORȚĂ
JOACĂ PE PICIOARE!!
CUM SĂ CAȘTIGI UN TIEBREAK
DESPRE ÎNCĂLZIRE LA TENIS
DESPRE PREGĂTIREA LOVITURII
CUM SĂ EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
ANTRENEAZĂ-ȚI ȘI PSIHICUL, NU NUMAI LOVITURILE
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR RAPID
DESPRE PREGĂTIREA MENTALĂ PENTRU MECI
DESPRE MOTIVAȚIA DE A TE ANTRENA


 
acreditat
FRT
  PTR   GPTCA  
   Champion Club youtube