pic2
 
Champion Tenis Club
 

LECȚII DE TENIS

Episodul 10

CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR RAPID

Uneori ne aflam față în față cu câte un adversar care este extrem de rapid.
Ajunge la timp la toate mingile. Lovește totul în urcare.
Încerci un lob? Nicio problemă pentru el. E acolo!
Ai impresia că ai reușit o lovitură care l-a scos mult din teren? Hop si el. A lovit și e la loc în teren.
 
"Amice, ești Speedy Gonzales???" E pur și simplu pe tot terenul, iar tu încerci să lovești tot mai tare și mai departe de el. Uită tactica asta!!! O să ajungă la toate mingile tale. La un moment dat probabil o să reușești câteva passing-shot-uri. Dar dacă tragi o linie să numeri, o să afli că până să reușești loviturile astea, ai greșit de mai multe ori neforțat. El e pe plus ... Personal, când jucam la juniori, am întâlnit și eu astfel de jucători. Nu puțini. Încercam să-i scot mult din teren pe dreapta și apoi forțam tare pe reverul lor. Dar ei erau acolo. Reușeam câte un cross scurt după care mă relaxam: " Nu are cum ajunge la asta ...". Ajungea ... Îmi aduc aminte, la un astfel de meci când am schimbat terenul și eram puțin îngândurat pentru că nu mai știam cum să abordez meciul chiar mi-am întrebat adversarul: " Prietene, tu ai 4 picioare??" "Inspirată" remarcă ... Parcă i-au crescut și aripi după asta ... Nici nu mai atingea pământul. Era peste tot. Chiar îmi trecea prin cap să dau o minge peste gard să văd dacă o scoate și p-aia ...

Deci, ce e de făcut în cazul ăsta?

O singură regulă! Nu-l lăsa pe Speedy Gonzales să alerge.

Jucătorii cu viteză mare adoră să alerge și să lovească mingea din alergare. Vă mai aduceți aminte de Michael Chang? Alerga dintr-o parte a alta a terenului și lovea cu o lejeritate dezarmantă. Gândiți-vă că ei cam asta fac la antrenament. Aleargă și lovesc numai din deplasare dintr-o parte a terenului în alta.

Deci nu îți lăsa adversarul să se folosească de viteza lui. Înlătură-i acest avantaj. Cum? Lovește mingile lung, liftat, pe mijlocul terenului. Fă-l să joace static. Brusc, în loc să alerge către minge (ceea ce el preferă), o să trebuiască să alerge din calea mingii. Prin asta o să-l înghesui și nu o să poată să-și folosească viteza. Pune-i în mintea ta o țintă pe piept și lovește. Nu mai încerca să pasezi. Mare parte din punctele lui victorioase sunt doar greșeli de-ale tale când ai încercat să-l pasezi. Atenție mare la ce vreau să spun. Nu încerca să-l faci să ajungă greu la minge, ci ușor. Dă-i la mână și vezi ce se întâmplă. O să vezi că parcă se zbate pe loc și lovește dezechilibrat. O să lovească mult mai încet ca până acum. Există o explicație.

Lovind numai din viteză până acum, ei și-au format tehnica lovitura în așa fel încât să transmită mingii, viteza lor de deplasare. Lovind totul din viteză balansul, explozia și consistența loviturii lor s-a format în acest fel. Ia-le viteza și le-ai luat lovitura.

Cheia succesului în astfel de cazuri este moderația. Este important să apelezi la tactica asta inteligent și prudent. Dacă ai găsit o cheiță, o breșă în jocul adversarului nu abuza de asta. Nu folosi aceeași tactică exclusiv. Amestecă asta din când în când în joc. Dezechilibrează jocul adversarului. Revino iar la unghiuri deschise,apoi bombardează-l cu mingi în el. Cheamă-l la fileu, încearcă un lob,apoi dă-i ușor la mână din nou. O să vezi că rezultatele o să apară dacă îți folosești și inteligența nu numai loviturile.

Succes
de Adrian MileaArticol publicat si pe www.invatatenis.ro.


citește și
CE FACI CÂND ADVERSARUL TE JOACĂ PE REVER (BACKHAND)?
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR CARE ÎȚI RETURNEAZĂ TOATE MINGILE?
CUM SĂ JOCI IMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR DE FORȚĂ
JOACĂ PE PICIOARE!!
CUM SĂ CAȘTIGI UN TIEBREAK
DESPRE ÎNCĂLZIRE LA TENIS
DESPRE PREGĂTIREA LOVITURII
CUM SĂ EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
ANTRENEAZĂ-ȚI ȘI PSIHICUL, NU NUMAI LOVITURILE
DESPRE PREGĂTIREA MENTALĂ PENTRU MECI
DESPRE MOTIVAȚIA DE A TE ANTRENA


 
acreditat
FRT
  PTR   GPTCA  
   Champion Club youtube