pic2
 
Champion Tenis Club
 

LECȚII DE TENIS

Episodul 12

DESPRE MOTIVAȚIA DE A TE ANTRENA

Cum să devin campion? Cum să mă motivez să devin un învingător? Totul pleaca de la A SFIDA. A sfida și a pune sub semnul îndoielii tot ce credem ca stim despre noi înșine. Cum poți să te smulgi din acest status quo al sistemului tau de convingeri? Pentru unii este botezul durerii provocate de munca ... pentru altii un talent iesit din tipare.
 
Nu este un secret pentru nimeni că tenisul este un sport foarte scump. Mulți copii cu un potențial uriaș se pierd din cauza situației financiare nu tocmai generoase. Sunt aspecte cum ar fi înzestrarea fizică, familia în care ne naștem, situația financiară, aspecte care sunt peste puterea noastră de alegere. Însă când vine vorba de atitudine, tenacitate, perseverență, efort, spirit și pasiune, ei bine, toate astea ne revin exclusiv nouă. Aceste terenuri de joc ne aparțin. În aceste domenii locul pe care îl ocupăm este o chestiune de alegere personală nu de șansă. Mă gândesc că un campion are înauntru o forță. Acea forță care să-i permită să își pună întrebarea: "Sunt oare capabil să creez un lucru care să-mi aparțină numai mie? Un lucru de care sa fiu responsabil fără alt ajutor din afară? Sunt oare capabil să-mi urmăresc propria-mi viziune și să schimb ceva sau rămân un imitator, un pion?"
Adevărații campioni își răspund deja la această întrebare când pun mâna prima dată pe o rachetă.

Când lupta cu tine și ceilalți devine istovitoare, cum reziști? Când te simți copleșit de neputințe, ce îți spui?
Winston Churchill spunea: "Să nu cedați niciodată! Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată!!! În nimic - mare sau mic, important sau meschin - să nu cedați niciodată decât in fața convingerilor de onoare și bun simț. Nu capitulați niciodată în fața forței. Nu capitulați niciodată în fața puterii aparent copleșitoare a inamicului."

In cazul tau inamicul sunt milioanele de mingi care așteaptă să fie lovite. Sutelor de ore ce te așteaptă în soare. Lacrimile amare ale înfrângerilor. Și racheta ... racheta care se încăpățâneaza să nu te asculte.

Poți să te maturizezi la timp și să treci dincolo de tiparele sub care te simți confortabil? Dacă nu reușești asta, creșterea valorică o să fie una pipernicită, iar șansele de a-ți construi propriul destin vor fi distruse. Dedică-te acelor lucruri care te vor ajuta să devii campion.

Răspunde la întrebările despre nivelul tău de maturitate cu sinceritate absolută iar rezultatele pregătirii tale se vor îmbunătați. În primul rând că vei deveni propriul prieten și girantul viselor și al viziunilor despre joc pe care le ții doar pentru tine, în acele momente de liniște, al dorințelor pe care rareori reușești să le rostești cu voce tare.

Împlinirea propriilor vise este în puterea ta, căci în privința asta poți face mult mai mult decât îți dai seama. Trebuie să înfrunți deziluzii și dezamăgiri, înfrângeri și pedepse repetate dar trebuie să te ridici iar și iar în picioare, de fiecare dată. În cele din urmă vei triumfa, dacă nu pe teren, măcar în sensul că vei ajunge să știi ce înseamnă cu adevărat disciplina, lupta până la capăt, curajul ... Practic îți vei trăi viața sub îndemnul lui Churchill și îl vei putea aplica în orice aspect al vieții tale.

Anturajul are o importanță uriașă pentru atingerea obiectivelor tale. Înconjoară-te de oameni pe care-i respecți și-i admiri. Evită orice asociere cu un mediul negativ, toxic, format din tipare negative și paliative jalnice. Evită compania celor care nu-ți dau motive să-i respecți și a celor care nu respectă încercările tale și pe tine implicit.

După părerea mea, trebuie să te respecți pe tine însuți înainte de a putea aștepta respectul celorlalți. Chiar într-un sport individual și individualist precum tenisul, fără o legătură puternică și armonioasă cu o echipa, nu îți vei putea atinge țelurile. Alege-ți întotdeauna echipa care ți se potrivește, adică un antrenor în care ai încredere și care vorbește pe limba ta, un preparator fizic care să știe să te rupă în două iar tu să iubești asta, și prieteni ... acei prieteni care înțeleg visul tău și care să îți dea iluzia unei vieți obișnuite, fără renunțări prea mari ...

Pentru a ajunge undeva, sau pentru a realiza ceva, asigură-te că deții controlul asupra singurului lucru pe care îl poți controla cu adevărat. Propria persoană. Încearcă să fii mai puternic, mai deștept și mai curajos decât crezi tu că poți fi. Astfel o să atragi în jurul tău oameni cu aceleași calități cu ale tale.

Trebuie să crezi în șansa ta, să începi să gândești ca un învingător și să iei această încredere în tine în fiecare zi pe terenul de antrenament. Nu vanitate, nu îngâmfare, căci real, calitatea de bază a unui campion este încrederea în sine dar fără dorința de a arăta asta oricui și oricând. Încredere, concentrare, efort, disciplină dar în același timp și modestie.

Nimeni nu spune că drumul spre top e ușor. Succesul înseamnă și noroc dar trebuie să mergi mereu înainte. Dar prin încercarea de a ajunge la capăt victorios, prin lupta aprigă pe care o porți cu alții și tine însuți, prin câștigarea capacității de a găsi soluții în situații critice, prin toate acestea, indiferent de rezultat vei găsi la final distincție și pace interioară.


Succes
de Adrian MileaArticol publicat si pe www.invatatenis.ro.


citește și
CE FACI CÂND ADVERSARUL TE JOACĂ PE REVER (BACKHAND)?
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR CARE ÎȚI RETURNEAZĂ TOATE MINGILE?
CUM SĂ JOCI IMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR DE FORȚĂ
JOACĂ PE PICIOARE!!
CUM SĂ CAȘTIGI UN TIEBREAK
DESPRE ÎNCĂLZIRE LA TENIS
DESPRE PREGĂTIREA LOVITURII
CUM SĂ EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
ANTRENEAZĂ-ȚI ȘI PSIHICUL, NU NUMAI LOVITURILE
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR RAPID
DESPRE PREGĂTIREA MENTALĂ PENTRU MECI


 
acreditat
FRT
  PTR   GPTCA  
   Champion Club youtube