pic2
 
Champion Tenis Club
 

LECȚII DE TENIS

Episodul 5

CUM SĂ CAȘTIGI UN TIEBREAK

Sunt anumiți jucatori, profesioniști sau nu, care caștigă majoritatea tiebreak-urile pe care le dispută. Ce fac ei? Au un plan și abordează jocul aparte.
Haideți să vedem ce ar trebui să faci și tu.
În primul rand trebuie să te gandești la un tiebreak ca la un mini-set. Totul este comprimat dar componentele unui set normal sunt prezente.
 
Servești, primești și ai nevoie de puncte pe serviciul adversarului, de minibreak-uri, pentru a caștiga. In tiebreak avem puncte decisive, puncte de set sau de meci. Dinamica unui tiebreak este aceeași ca la un set normal dar este mult mai condensat iar timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a stopa avantajul adversarului este mult mai scurt. Pentru ca tiebreak-ul decide cine caștigă setul trebuie să fii foarte atent cu tempo-ul pe care îl imprimi dinamicii desfășurării lui. "Nu te grăbi!!! " trebuie să devină motto-ul tău odată început un tiebreak.

Dacă te joci cu punctele și nu ai grijă, într-o clipă te poți trezi că ești deja intr-un dezavantaj pe care nu îl mai poți recupera. Riscurile asumate stupid și loviturile de "senzație" nu trebuie să-și găsească locul într-un tiebreak. Tiebreak-ul îl joci să caștigi, nu pentru frumusețea jocului, pentru spectacol. Personal, le spun sportivilor mei să "pășească" precaut, ca pe sârmă, când au ajuns la tiebreak. O dublă greșeală sau două in game-ul 3 din set poate duce la cel mult pierderea game-ului. Fă asta în tiebreak și poate duce la pierderea setului ... Deci joacă de siguranță. Lasă-i "privilegiul" adversarului tău de a fi spectaculos. Eu, și cred că și tu, te dorești mai mult câștigător decât spectaculos. Pierzătorilor nu li se aduc elogii ... Cel puțin nu la tenis ...

Caștigă primele 2 puncte. Cum să le numesc să le înțelegi importanța? Nu știu. Tu doar câștigă-le!!! Joacă simplu, muncește-le, luptă-te pentru fiecare lovitură cu maxim de concentrare. Și o să înțelegi singur cât de importante sunt. Preiei imediat controlul și adversarul se simte în dezavantaj rapid. Adversarul o să simtă presiunea de a recupera rapid și va face greșeli.

Separă în mintea ta aceste 2 prime puncte de restul setului. Tiebreak-ul nu este o extensie a setului. Este altceva. E alt meci, alt joc.Nu te gândi la nimic altceva când joci primele 2 puncte. Atunci începe un alt meci pentru tine. Redefinește-ți concentrarea și adună-ți toată energia pe fiecare lovitură.

Nu spun să joci cu frică tiebreak-ul dar nu cumva să încerci lovituri delicate sau tehnici pe care nu le stăpanești la perfecție. Tactica nu se schimbă în tiebreak. Dacă până acum atenția ta era mai mult către adversar, acum gândește-te mai mult la ce faci tu. Fără greșeli.

La serviciu, în tiebreak tensiunea se simte altfel. Deci lasă motoarele la turație mai joasă și joacă cu un servici mai "safe". Nu Îți permiți nicio dublă greșeală. Sub nicio formă. Deci serviciul și returul în teren. Mereu. Lovești atât de tare și de plasat cât să te simți în siguranță.

Dacă se ivește o oportunitate, nu da semne de slăbiciune și lovește hotărât. Nu încerca în schimb să cauți oportunitățile cu orice preț doar pentru că ești nerăbdător.

Nu te relaxa decât în vestiar. Nu uita, dacă ești în avantaj cu, să zicem 5-1, că și adversarul poate reuși multe puncte consecutive. Deci, NU te relaxa. Tiebreak-ul se termină atunci când se termină și nu când ai un avantaj mare. Nu schimba tactica încercând lovituri care să termine meciul mai repede. Nici măcar atunci când ai 5 mingi de set. Ce ai făcut să ajungi la acele 5 mingi de set? Fă acelasi lucru pană la sfârșit. Nu-ți schimba jocul și nici atitudinea. Arată-i adversarului că ești același. Arată-i că nu ești dispus la nicio concesie. Arată-i că tu câștigi.

Succes
de Adrian Milea

Articol publicat si pe www.invatatenis.ro.


citește și
CE FACI CÂND ADVERSARUL TE JOACĂ PE REVER (BACKHAND)?
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR CARE ÎȚI RETURNEAZĂ TOATE MINGILE?
CUM SĂ JOCI IMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR DE FORȚĂ
JOACĂ PE PICIOARE!!
DESPRE ÎNCĂLZIRE LA TENIS
DESPRE PREGĂTIREA LOVITURII
CUM SĂ EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
ANTRENEAZĂ-ȚI ȘI PSIHICUL, NU NUMAI LOVITURILE
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR RAPID
DESPRE PREGĂTIREA MENTALĂ PENTRU MECI
DESPRE MOTIVAȚIA DE A TE ANTRENA


 
acreditat
FRT
  PTR   GPTCA  
   Champion Club youtube