pic2
 
Champion Tenis Club
 

LECȚII DE TENIS

Episodul 9

ANTRENEAZĂ-ȚI ȘI PSIHICUL, NU NUMAI LOVITURILE

Cum să îți controlezi psihicul pe teren?
Aceasta este marea întrebare pe care și-au pus-o toți marii jucători de-a lungul carierei lor.
Dacă aveți cumva impresia că Federer sau Djokovic au fost dintotdeauna acești roboți de tenis pe care îi vedem azi, vă înșelați.

Pană la 14 ani Federer părea scăpat de la grădina zoologică. Țipa, urla, arunca cu racheta la fiecare punct pierdut care lui îi părea decisiv.
 
Djokovic în schimb se arunca pe burta și dădea din maini și din picioare ... Cum au reușit să ajungă ei întruchiparea calmului și determinării de a caștiga? Au învățat în fiecare zi să își controleze psihicul ... Este o sarcină extrem de dificilă să controlezi ceva cand tu, la randul tău ești scăpat de sub control.

Este o misiune foarte grea dar nu imposibilă, nici măcar pentru cei mai impulsivi din fire.

Haideți să vedem cam ce pași ar trebui să urmezi:

 • În primul rand este mult mai ușor să stingi o scanteie decat un foc
  Trebuie să observi, să înțelegi cand simți că îți pierzi cumpatul și asta chiar de la început. Nervozitatea începe să se furișeze de obicei înainte ca tu să realizezi asta. Timpul ca tu să faci ceva este înainte ca ea sa pună stăpanire pe tine, să te consume. Asta cere disciplină. Disciplină de fier ... Propria-ți tensiune este ca apa. Îți poate da forța să mergi mai departe sau te poate îneca. Trebuie să îți depașești emoțiile naturale și să le înlocuiești doar cu rațiune pură. Pentru mai toată lumea, tenisman sau nu, asta este cel mai greu de realizat. Nervozitatea se hrănește cu ea însăși și cu cat amani mai mult momentul de a o stopa cu atat mai greu va fi să faci asta. Deci nu lăsa scanteia să se transforme în valvătaie.
 • Caută originea
  A fost o lovitură nereușită? Adversarul te-a furat la un punct? Sau poate mai multe? Nu îți merge o lovitură cum sperai? Încearcă să înțelegi și să izolezi problema. Înțelegerea unei cauze generează de cele mai multe ori și soluția înlăturării ei. Întreabă-te ce se întamplă. "Reverul tău rupe gardurile?"," Dreapta parcă ți-a leșinat?" Caută modalitățile să rezolvi asta. Dacă toate ți-au mers o dată, fă-le să îți meargă din nou. Corectează calm și lucid. Să nu credeți că a fi calm și lucid pe teren înseamnă să dormi în papuci ... Nu. Înseamna să cauți soluții alert, concentrat și pe repede-înainte. Se întamplă ca adversarul să te scoată din minți prin atitudine? Nu o lua personal. Asta vrea. Gandește-te că este doar o strategie a lui. Ilie Năstase spunea că un zambet aruncat adversarului făcea cat 3 ași. Și să-l credem pe Nasty. Era maestru în a duce adversarii la pragul depresiei. Te fură adversarul? Nu-ți spune "o să pierd din cauză că e un trișor!" Spune-ți "o să îl bat rău pentru asta. Totul se platește și o să îl fac să platească!!" Te vei motiva să caștigi. Vei munci mai mult pentru asta.
 • Nu te bate singur
  Deja ai mari probleme dacă începi să îți exteriorizezi frustrările. Cred că de 500 de ori pe zi auzim la concursurile de copii și juniori strigăte de genul: "Băăăă,da' nu-mi intră dreapta asta de looooc" sau "Dă, bă în tereeen" și astea însoțite de o izbitură cu racheta în pămant ... Stop! Respiră și aruncă-ți ochii peste fileu. Ce vezi? Vezi că deja ai un adversar. Joci așa bine că mai ai nevoie de încă unul? Pe tine însuți? În acel moment ai 2 inși pe teren care vor să te bată. Adversarul iubește asta. Cand faci anunțuri de genul "Nu-mi merge reverul deloc" asta îi folosește maxim: o să te umfle de mingi pe rever. În plus îi crești încrederea în el. Maxim! Ce poate fi mai plăcut decat să îți vezi adversarul în groapă? Pune-te în locul lui și imaginează-ți cum arăți de dincolo de fileu. Îți place ce vezi? Deci cand ceva nu îți merge gandește-te ce ai de făcut și nu ce ai făcut!
 • Crează-ți o supapă
  Găsește o cale buna de a-ți disipa tensiunea. Dezvoltă-ți propria cale de a trece peste momentele grele ... Numără vrăbii ... Leagă-ți șireturile de 3 ori ... Așează-ți firele la rachetă ... Imaginează-ți ceva amuzant ... Nimic complicat. Adună-te! Ca o paranteză, eu personal cand jucam la copii, îmi imaginam o scena din Tom și Jerry cand dulăul ăla îl transforma pe săracul Tom într-un cui și îl bătea în pămant. Mi se părea așa de amuzant și îmi închipuiam cum ar fi să pot face și eu așa adversarului. Brusc nu îmi mai părea așa bun, mă relaxa pe loc și îmi crea o dispoziție de joc fantastică.

În concluzie, exact așa cum controlezi loviturile, cum controlezi jocul de picioare sau strategia de joc, tot așa controlează și psihicul și apelează la calea logică. Luciditate și calm.

Succes
de Adrian Milea

(bibliografie: "Mind Games, Psyching and Gamesmanship" de S. Jamison)Articol publicat si pe www.invatatenis.ro.


citește și
CE FACI CÂND ADVERSARUL TE JOACĂ PE REVER (BACKHAND)?
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR CARE ÎȚI RETURNEAZĂ TOATE MINGILE?
CUM SĂ JOCI IMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR DE FORȚĂ
JOACĂ PE PICIOARE!!
CUM SĂ CAȘTIGI UN TIEBREAK
DESPRE ÎNCĂLZIRE LA TENIS
DESPRE PREGĂTIREA LOVITURII
CUM SĂ EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
CUM SĂ JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCĂTOR RAPID
DESPRE PREGĂTIREA MENTALĂ PENTRU MECI
DESPRE MOTIVAȚIA DE A TE ANTRENA


 
acreditat
FRT
  PTR   GPTCA  
   Champion Club youtube