Jocul de picioare este elementul primordial care te ajută să ajungi repede și corect la minge (vezi articolul Joacă pe picioare).
Retragerea rachetei (și aici mă gândesc la modul în care o faci) este esențială pentru o lovitură bună. Pregătirea rachetei pentru lovire este cheia generatoare de energie, deoarece este sursa de viteza a capului rachetei, un element esențial într-o lovitură, oricare ar fi ea. Haideți sa vedem care sunt căile de a ameliora o lovitură, incepând chiar de la pregătirea rachetei.
Pentru ca lovitura ta sa devină eficientă, momentul, timing-ul este primordial. O retragere prea tarzie, prea scurtă sau prea lungă, duce la eșec fără excepție. În momentul în care sesizezi partea pe care o să-ți vină mingea iar picioarele deja au pivotat spre direcția de deplasare, din acel moment începe și retragerea rachetei. Cu alte cuvinte, racheta ar trebui să fie în spate, înainte ca mingea trimisă de adversar să treacă fileul. În timpul deplasării catre momentul de impact, trebuie să decizi ce fel de retragere vrei să faci, și anume, mai scurtă sau mai lungă, în funcție de cat de puternic și lung a lovit adversarul tău. Majoritatea jucătorilor de tenis folosesc două tipuri diferite, indiferent că ei conștientizează asta sau nu.
Retragerea Dreaptă
Simplitatea ei constă în faptul că practic, duci înapoi racheta în linie dreaptă. Acest fel de a retrage este atractiv pentru multi jucatori, mai ales pentru începatori, pentru că este mai facil de realizat. Racheta (mă refer aici la mișcarea ei) ar trebui să fie paralelă cu solul, la nivelul taliei, iar vârful capului rachetei trebuie să ajungă în spate primul. Atunci când lovești cu dreapta (forehand), cotul ar trebui să fie într-o poziție confortabilă, aproape de corp si usor indoit. Mâna stângă indică mingea și odată începută execuția loviturii ea va așteapta racheta la nivelul umărului stang.
Retragerea Circulară
Cei mai mulți profesioniști și jucători mai avansați folosesc o retragere circulară, care oferă o mișcare continuă, ritmică și accelerată. Vârful capului rachetei se retrage spre înapoi în primul rând, urmat de braț și încheietura mâinii. Capul rachetei urcă peste nivelul ochilor, iar corpul se rotește într-o parte. Aproape de sfârșitul retragerii, capul rachetei începe să coboare. Aceasta mișcare trebuie făcută din cot și nu din încheietura mainii. Privită din lateral, traiectoria capului rachetei ar trebui să apară ca un oval mare.
Iată câteva greșeli comune cu care jucatorii se confruntă adesea la retragerea rachetei:
- Retragerea este pornită prea târziu. Acest lucru poate fi cauzat de dorința de a ajunge la minge fără a te mai gandi la altceva, sau pur și simplu din cauza unui automatism prost însușit în faza de învățare a tehnicii lovirii.
- Cotul este prea departe de corp, fapt care cauzează mișcarea mâinii excesiv și implicit pierderea vitezei de execuție a loviturii cat și pierderea controlului asupra mingii
- Retragerea se face din încheietură
- Poziția de așteptare a mingii nu este realizată cu racheta în poziție mediană ci cu racheta ținută fie spre dreapta, fie spre stanga.
Oricare ar fi problemele tale, numai un antrenor le poate sesiza și ameliora.
Aceste greșeli se pot corecta numai prin repetări foarte multe, cu sau fără deplasare, fără a lovit mingea de fapt. Aceste exerciții vă re-învăță muschii modul corect de face mișcarea și de a lovi mingea.