Eu cred că seara înainte de culcare te-ar lua foarte greu somnul, te-ai gândi continuu la saltul de a doua zi, ți-ai imagina de o mie de ori cum o să fie iar primul gând de dimineață ar fi tot la saltul în gol. Practic inconștient, involuntar, creierul tău te-ar pregăti mental pentru ce va urma.
De ce ar fi altfel la un meci de tenis? Un meci de tenis nu începe odată intrat pe teren și nu trebuie să se termine odată încheiat ultimul punct. Un jucător inteligent știe cum să se pregătească corect pentru un meci și odată începută competiția trebuie să fie capabil să-și controleze emoțiile, să-și anticipeze parcursul în meci, să evite loviturile pe care nu le stăpânește și să analizeze lucid și obiectiv situațiile neprevăzute ce pot apărea.
În primul rând, odată aflat numele adversarului, meciul tocmai a început. Conștientul și subconștientul evaluează toate informațiile pe care le ai despre adversar. Caută să îți dimensionezi avantajele sau dezavantajele pe care le ai față de adversar cât mai repede cu putință. Imaginează-ți mai multe scenarii și încearcă soluții și căi care să te ducă spre victorie.
Partea cel mai dificil de încalzit a corpului tau este propriul creier. Și majoritatea jucătorilor încep asta numai după ce meciul a început. Fac un complex de streching câteva minute, își încălzesc dreapta, reverul, serviciul și "hai să începem" ... Tu încetează să mai faci asta.
Pregătește-ți echipamentul în seara dinainte meciului. Așează-ți cu grijă în termobag rachetele de joc. Verifică dacă totul este în regulă. Verifică dacă ai tot ce-ți trebuie: apă, tricouri de schimb, șapcă, șosete, prosop, plasturi, eventual un baton cu glucoză, un fruct, etc. Toată această pregătire minuțioasă te va introduce ușor în meci, îți va induce o stare de alertă precum cea a vânătorului care-și pregătește arma înainte de vânătoare.
Încearcă să te "încălzești" în noaptea dinaintea meciului. Joacă niște puncte în mintea ta. Privește-te cum dai câteva lovituri și cum câștigi câteva puncte. Încearcă să vezi puncte pe care le-ai disputat în trecut, chiar câteva greșeli pe care le-ai făcut. Dacă ai mai jucat cu adversarul acesta, cu atât mai bine. Te-a învins? Cum a făcut asta? Ai învins tu? Revezi cu ochii minții punctele victorioase. Incearcă să vezi propriul meci ca la televizor. Încearcă să adormi cu gândul acesta.
Dimineața o să te trezești efectiv în joc. Este momentul să-ți Întocmești o listă de priorități. Ca cea pe care ți-o faci dacă mergi la cumpărături.
Cum îl pot învinge? Atacă? Joacă defensiv? Servește puternic? Are un retur bun? Care e cea mai bună lovitură a lui? Dar cea mai slabă? Are psihic tare? Se pierde ușor? Ar trebui să mă încurajez mai sonor? E emotiv? Se enervează repede? Răspunde la toate întrebările care îți trec prin cap și notează-ți în minte informațiile. Încearcă să îți faci un scenariu pentru toate acestea. Doar stai puțin tu cu tine însuți și sfătuiește-te ...
Gândește-te asupra personalității adversarului și a felului cum decurge un meci cu el. Trage de timp când este în dezavantaj sau se grăbește să reia jocul? Protestează des? Sau poate pare imperturbabil? Vorbeste mult?
Pregătește-ți creierul pentru toate lucrurile și manifestările pe care adversarul le va lua cu el în teren.
Conturează-ți două idei simple:
Ce trebuie să se întâmple și ce nu trebuie să lași să se întâmple. Întocmește-ți o tactică simplă de joc, de genul "trebuie să fac așa ..., iar dacă el o să facă asta, trebuie să îl combat așa ...". Nu aștepta să intri pe teren să faci asta.
Încearcă să nu-ți distragi atenția de la meci. Indiferent cât de cald este, cât de tare bate vântul sau cât de aglomerat a fost pe drumul spre teren. Rămâi pe pilot automat. Corpul tău va face ceea ce mintea ta îi va spune să facă. Dacă mintea ta îi va da informațiile corecte, corpul tău va acționa în consecință. Eforturile și concentrarea ta dinaintea meciului funcționează precum GPS-ul de la mașină. Știi unde vrei să ajungi, stabilești destinația si ruta iar corpul tău te va duce acolo. Bineînțeles că pot exista ocolișuri, opriri neașteptate, chiar pași înapoi dar mintea ta odată setată, te va pune iar pe drumul cel bun.
Am lăsat la urmă partea fără de care totul este în van și inutil ... Dorința de a câștiga.
Cu asta te naști. Asta deosebește campionii de oamenii obișnuiți. Asta e în ADN-ul fiecăruia. Nu vorbim de ceea ce naște dorința de a învinge. Poate motivația, motorul fiecăruia sunt diferite. Unii pentru bani, alții pentru faimă ... dar dorința trebuie să fie acolo. Mulți jucători poate joacă numai din plăcerea de a juca tenis. Poate le place satisfacția unor lovituri reușite. Poate atmosfera de concurs este cea care le place. Nu-i judec. Dar prin asta pierd esența tenisului și a sportului în general. Aceea de a fi învingător în lupta cu adversarul și cu tine însuți.